فهرست مطالب

چشم پزشکی بینا - سال هفدهم شماره 4 (تابستان 1391)

مجله چشم پزشکی بینا
سال هفدهم شماره 4 (تابستان 1391)

  • 130 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/04/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سیدمهدی مدرس زاده، خلیل قاسمی فلاورجانی صفحه 331
    سی و سومین کنگره جهانی چشم پزشکی در تاریخ 20-16 فوریه 2012 در ابوظبی برگزار شد. این کنگره در مرکز ملی نمایشگاه های ابوظبی Abu Dhabi National Exhibitions Center (ADNEC) برگزار شد که توسط شرکتی به همین نام اداره می شود.
  • مقالات پژوهشی
  • سپهر فیضی*، شاهین یزدانی، پرویز ملکی فر، محمدعلی جوادی، حسین حسن پور صفحه 333
    هدف
    اندازه گیری خواص بیومکانیکی قرنیه پیوندی پس از پیوند نافذ قرنیه در مبتلایان به قوز قرنیه با استفاده از تحلیل کننده پاسخ چشمی (ORA) و ارزیابی تاثیر اندازه تریفاین دهنده و گیرنده و اختلاف آن ها (Disparity)، ضخامت مرکزی پیوند و مدت زمان پی گیری پس از جراحی روی بیومکانیک بافت پیوند شده.
    روش پژوهش: این مطالعه مقطعی بر روی 45 چشم از 34 بیمار مبتلا به قوز قرنیه که مورد جراحی پیوند نافذ قرنیه قرار گرفته بودند صورت گرفت. هیسترزیس (Hysteresis) قرنیه (CH) و عامل مقاومت قرنیه ای (CRF: Corneal Resistance Factor) حداقل 6 ماه پس از برداشتن بخیه ها اندازه گیری شدند. تحلیل رگرسیون چند متغیره برای بررسی همبستگی بین اندازه تریفاین گیرنده و دهنده، اختلاف اندازه قرنیه گیرنده-دهنده، ضخامت مرکزی قرنیه پیوندی (CGT: Corneal Graft Thickness) و مدت زمان پی گیری، با مقادیر CH و CRF مورد استفاده قرار گرفت. علاوه بر آن عوامل تاثیرگذار بر فشار داخل چشمی (IOP) پس از پیوند نافذ قرنیه نیز بررسی شدند.
    یافته ها
    متوسط سن بیماران 6.1±29.8 سال، ضخامت مرکزی قرنیه پیوندی، هیسترزیس قرنیه و عامل مقاومت قرنیه ای به ترتیب 38.8±567.5 میکرومتر، 2.1±10.2 میلی متر جیوه و 2.2±10.1 میلی متر جیوه بود. بین هیسترزیس قرنیه و عامل مقاومت قرنیه ای رابطه همبستگی مثبت معنی دار با اندازه تریفاین گیرنده و دهنده و CGT وجود داشت. ارتباط بین ضخامت مرکزی قرنیه پیوندی و مدت زمان پی گیری نیز معنی دار بود. مقادیر بیش تر عامل مقاومت قرنیه ای و هیسترزیس قرنیه در گروهی که اختلاف 0.5 میلی متر بود نسبت به گروهی که اختلاف 0.25 میلی متر بود مشاهده شد. از میان متغیرهای اندازه گیری شده فقط هیسترزیس قرنیه و عامل مقاومت قرنیه ای، ارتباط مثبت معنی دار با فشار داخل چشمی داشتند.
    نتیجه گیری
    بیومکانیک پیوند به طور واضح با پیوندهای بزرگ تر، اختلاف بیش تر میان قرنیه گیرنده و دهنده و پی گیری طولانی تر بهبود یافت. این سنجش ها تاثیر واضحی بر اندازه گیری فشار داخل چشم پس از پیوند نافذ قرنیه داشتند.
  • محمد میرزایی*، سمیرا میرزایی صفحه 339
    هدف
    مقایسه روند افزایش ضخامت قرنیه از نازک ترین نقطه قرنیه به سمت محیط آن در چشم های مبتلا به قوز قرنیه، مشکوک به قوز قرنیه و قرنیه های طبیعی با استفاده از توموگرافی شیمفلاگ توسط دستگاه پنتاکم.
    روش پژوهش: سیصد چشم براساس توپوگرافی سطح قدامی قرنیه، ضخامت نازک ترین نقطه و حداکثر برجستگی سطح خلفی قرنیه به طور مساوی در سه گروه قرار گرفته و قرنیه این چشم ها با استفاده از دستگاه پنتاکم و تصاویر «چهار نقشه رفرکتیو» و «نقشه پاکی متری»، ارزیابی شدند. چشم هایی که دارای توپوگرافی طبیعی، پاکی متری 500 میکرون و بالاتر و حداکثر برجستگی خلفی زیر 20 میکرون بودند به عنوان گروه طبیعی، چشم هایی که دارای تغییرات خفیف در توپوگرافی سطح قدامی، پاکی متری کم تر از 500 میکرون و برجستگی خلفی 20 میکرون بودند، در گروه مشکوک و چشم هایی که علایم واضح قوز قرنیه در توپوگرافی، پاکی متری کم تر از 500 میکرون و برجستگی خلفی بیش از 20 میکرون را داشتند، در گروه قوز قرنیه قطعی قرار گرفتند. سپس با استفاده از نقشه پاکی متری، «ضخامت مطلق» و «درصد افزایش ضخامت قرنیه» بررسی و میانگین عددی «ضریب پیش رفت ضخامت قرنیه» استخراج شد و داده های بدست آمده با استفاده از روش های آماری توصیفی، آزمون تحلیل واریانس یک و دوطرفه و ضریب همبستگی توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین حداکثر برجستگی خلفی در گروه طبیعی 3.95±13.2 میکرون، در گروه مشکوک 6.75±19.8 میکرون و در گروه قطعی16.21±40.93 میکرون حاصل شد. میانگین نازک ترین نقطه قرنیه در گروه طبیعی 27.92±541.53 میکرون، در گروه مشکوک 5.15±504 میکرون و در گروه قطعی 46.84±461.09 میکرون و میانگین ضریب پیش رفت ضخامت قرنیه در گروه طبیعی 0.15±0.91، در گروه مشکوک 0.02±1.11 و در گروه قطعی 0.73±2 محاسبه شد. این مطالعه نشان داد که هر سه متغیر «حداکثر برجستگی خلفی» «نازک ترین منطقه قرنیه» و «ضریب پیش رفت ضخامت قرنیه» در هر سه گروه (طبیعی، مشکوک و قوز قرنیه) رابطه آماری معنی دار داشتند (P<0.001). هم چنین بین «ضریب پیش رفت ضخامت قرنیه» و سطح ابتلا به قوز قرنیه رابطه معنی دار آماری وجود داشت (P<0.001) ولی ضریب هم بستگی این دو متغیر، مثبت و ضعیف بود.
    نتیجه گیری
    در تشخیص افتراقی قرنیه های طبیعی از قرنیه های مشکوک و مبتلا به قوز قرنیه علاوه بر توپوگرافی، انحنا، ضخامت مرکزی و برجستگی سطوح قدامی و خلفی قرنیه می توان از میزان افزایش ضخامت قرنیه از نازک ترین نقطه به طرف محیط و مقدار عددی «ضریب پیش رفت» نیز جهت تشخیص استفاده کرد.
  • غلامحسین یعقوبی*، سعید شکوهی راد، مهندس هاشم هوشیار، سارا بیات، افسانه محمدزاده صفحه 345
    هدف
    تعیین شیوع خشکی چشم و عوامل مرتبط با آن در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه چشم پزشکی بیمارستان ولی عصر (عج) شهر بیرجند از مهرماه سال 1388 لغایت مهرماه 1389.
    روش پژوهش: این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 600 بیمار که در فاصله زمانی مهر 1388 لغایت مهر 1389 به درمانگاه چشم پزشکی بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند مراجعه نموده بودند، صورت گرفت. برای این بیماران پرسشنامه ای حاوی اطلاعات جمعیتی، فصل مراجعه، سابقه استعمال سیگار، یائسگی، بیماری زمینه ای، مصرف دارو، نوع بیماری چشمی زمینه ای و سابقه جراحی چشم تکمیل گردید و آزمون شیرمر در هر دو چشم انجام شد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه شیوع خشکی چشم، 59 درصد بود و میزان آن از 31.6 درصد در بیماران کم تر از 20 سال به 81.8 درصد در بیماران بالای 80 سال افزایش یافت. شیوع با عوامل خطر متعددی از جمله فصل مراجعه (P<0.001)، یائسگی (OR=3.26، P<0.001)، سابقه استعمال سیگار (OR=1.89، P=0.021)، افزایش فشار خون شریانی (OR=2.09، P=0.012)، دیابت (OR=1.89، P=0.006)، مصرف گلی بن کلامید (OR=2.28، P=0.008)، بیماری آب مروارید (OR=2.08، P=0.001) و جراحی آب مروارید (OR=2.16، P=0.005) مرتبط بود ولی رابطه معنی داری بین خشکی چشم و جنس بیماران مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    خشکی چشم در شهر بیرجند با آب و هوای گرم، پدیده شایعی بوده و شیوع آن با عواملی مانند سن، استعمال سیگار، سابقه فشار خون شریانی، دیابت، مصرف گلی بن کلامید، آب مروارید و جراحی آب مروراید مرتبط می باشد. بنابراین کنترل انواع قابل تغییر این عوامل خطر می تواند نقش پیش گیری کننده و یا درمانی در بیمارانی که از علایم این بیماری رنج می برند داشته باشد.
  • مجتبی صحت، مرضیه کتیبه*، حمیدرضا معین، آرمن اسکندری، پریسا طالبیان، حسین ضیایی، محمد مهدی صدوقی، محمدعلی جوادی صفحه 351
    هدف
    ارزیابی روند اعمال جراحی آب مروارید وابسته به سن و تعیین نسبت اعمال جراحی آب مروارید چشم دوم (SECS) و عوامل موثر بر آن در بیمارستان لبافی نژاد.
    روش پژوهش: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی، اطلاعات مربوط به اعمال جراحی آب مروارید وابسته به سن بر اساس کد تشخیص معیار بین المللی طبقه بندی بیماری ها و مشکلات مرتبط با سلامت (ICD-10) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری بر روی اطلاعات الکترونیک ثبت شده در بخش بایگانی بیمارستان لبافی نژاد در فاصله زمانی سال 1385 الی 1388 و با روش تصادفی سیستماتیک صورت گرفت، به گونه ای که 15 درصد از کل اعمال جراحی آب مروارید در هر سال وارد مطالعه شدند. پس از آن پرونده های افراد انتخاب شده استخراج و مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد اعمال جراحی و نسبت سالیانه جراحی آب مروارید چشم دوم (SECS)، به عنوان پیامدهای اصلی این مطالعه محاسبه شدند و روند تغییرات و ارتباط با سایر متغیرها توسط مدل رگرسیون خطی و آزمون رگرسیون لجستیک محاسبه گردید.
    یافته ها
    تعداد 10517 مورد عمل جراحی آب مروارید مرتبط با سن طی چهار سال (1388-1385) در بیمارستان لبافی نژاد صورت گرفته بود که تعداد 1585 مورد (15 درصد) جهت تعیین نسبت اعمال جراحی چشم دوم (SECS) به صورت تصادفی انتخاب شدند. از این تعداد، 1139 مورد (71.8 درصد، حدود اطمینان 95 درصد: 74.1-69.5) مربوط به عمل چشم اول و 446 مورد (28.2 درصد، حدود اطمینان 95 درصد: 30.35-25.9) مربوط به چشم دوم بود. نسبت عمل جراحی آب مروارید چشم دوم به صورت خطی از 24.6 درصد در سال اول به 33.4 درصد در سال 1388 افزایش یافت (P=0.01). میانه فاصله زمانی جراحی چشم اول و دوم، 9 (دامنه بین چارکی 24-4) ماه بود و در طول مدت مطالعه تغییر معنی داری در آن حاصل نشد. نسبت SECS و فاصله زمانی بین دو عمل ارتباط معنی داری با سن، جنس و نوع بیمه بیماران نداشتند. در مواردی که نوع عمل چشم اول فیکوامولسیفیکاسیون بود، جراحی آب مروارید چشم دوم به طور قابل ملاحظه ای نسبت به روش خارج کپسولی، بیش تر بود (29.9 درصد در مقابل 19.5 درصد، P=0.007).
    نتیجه گیری
    در سالیان اخیر، تعداد کل اعمال جراحی آب مروارید مرتبط با سن و نیز نسبت اعمال چشم دوم در بیمارستان لبافی نژاد روند صعودی داشته است. حدود یک سوم از کل اعمال جراحی آب مروارید مربوط به عمل چشم دوم می باشد.
  • حمید نوروزی، حسین محمدربیع*، رسول ملک محمدی، شهرام صالحی راد صفحه 357
    هدف
    بررسی وضعیت اشک در بیماران تحت درمان با ایزوترتینونین مبتلا به آکنه ولگاریس.
    روش پژوهش: این مطالعه مداخله ای بر روی بیمارانی که کاندید دریافت ایزوترتینویین (آکوتان) برای مدت دو ماه بودند، صورت گرفت. قبل از شروع درمان شرح حال در مورد علایم خشکی چشم و معاینه کامل چشم شامل ارزیابی بهترین دید اصلاح شده، آزمون های شیرمر و شکست لایه اشکی هم چنین بررسی سگمان قدامی توسط اسلیت لامپ انجام گرفت. در ادامه پس از طی مراحل کامل درمان، دوباره معاینه کامل چشم در این بیماران به شیوه ذکر شده انجام شد و نتایج مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    سی و نه بیمار وارد مطالعه شدند. پیش از شروع درمان پنج بیمار و پس از آن 19 بیمار از خشکی چشم شکایت داشتند (P<0.001). زمان آزمون شکست لایه اشکی قبل از درمان 1±13 ثانیه بود که پس ازدرمان به 1±9 ثانیه کاهش یافت (P<0.001). آزمون شیرمر قبل از درمان2±22 میلی متر بود که به 5±18 میلی متر تنزل پیدا کرد. پیش از درمان تنها 4 بیمار دچار علایم بلفاریت بودند که پس از درمان این میزان به 19 بیمار افزایش یافت (P<0.001).
    نتیجه گیری
    مصرف ایزوترتینویین با میزان روزانه 1-0.5 میلی گرم در هر کیلوگرم وزن بدن برای مدت دو ماه با اختلال در ترشح اشک، منجر به ایجاد علایم خشکی چشم و افزایش شدت بلفاریت می گردد.
  • مریم آل طه*، حسین سالور، عباس باقری، نسرین رفعتی، نسیم عموهاشمی صفحه 363
    هدف
    ارزیابی تاثیر پروپرانولول خوراکی در درمان همانژیوم عروقی اطفال و نتایج پی گیری بلندمدت آن.
    روش پژوهش: چهار کودک مبتلا به همانژیومای اطفال از انواع حدقه ای و پلکی که سن آن ها بین 3 ماه تا 5 سال بود، مورد درمان با پروپرانولول خوراکی به میزان روزانه 2 میلی گرم در هر کیلوگرم وزن بدن در دو دوز منقسم قرار گرفتند. در طول مدت زمان پی گیری با مشاهده توقف پاسخ درمانی، دارو در مدت 3-2 هفته و به آهستگی قطع شد.
    یافته ها
    کلیه بیماران بهبودی قابل توجهی در مرحله ابتدایی درمان داشتند که در طول مدت پی گیری بعدی با سیری آهسته ادامه یافت. پس از 20 ماه عارضه جدی ناشی از تجویز پروپرانولول مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در بیماران مبتلا به همانژیومای اطفال، پروپرانولول در مرحله اولیه درمان قابل استفاده می باشد.
  • ناصر اوجی*، طاهره عرب کوهسار صفحه 369
    هدف
    ارزیابی موفقیت تزریق اسید تری کلرواستیک در درمان کیست های ملتحمه ای حدقه پس از عمل تخلیه چشم.
    روش پژوهش: جهت درمان کیست ملتحمه ای حدقه، در شش بیمار محلول 20 درصد اسید تری کلرواستیک داخل کیست تزریق شد.
    یافته ها
    در تمامی بیماران درمان با موفقیت انجام شد. هیچ عارضه و یا موردی از برگشت کیست مشاهده نشد. حداقل مدت زمان پی گیری انجام شده یک سال و حداکثر هفت سال بود. تمام بیماران قادر به استفاده از چشم مصنوعی قبلی خود بوده و از نظر زیبایی رضایت کامل داشتند.
    نتیجه گیری
    تزریق اسید تری کلرواستیک در داخل ضایعه در درمان کیست ملتحمه ای حدقه با موفقیت کامل همراه می باشد، بدون این که نیاز به مداخله جراحی بیش تری وجود داشته باشد. این روش ساده و بدون عارضه بوده و می توان آن را به عنوان درمان انتخابی این نوع کیست ها معرفی نمود.
  • محمدرضا منصوری*، سیدعلی طباطبایی، مهدی صمیمی صفحه 374
    هدف
    تعیین فراوانی موارد شکایات ارسالی به سازمان نظام پزشکی از چشم پزشکان سراسر کشور.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی برروی موارد شکایت از چشم پزشکان سراسر کشور که طی سال های 1387-1382 به سازمان نظام پزشکی کل کشور ارجاع شده بودند، انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شد.
    یافته ها
    طی این شش سال، تعداد 1869 مورد شکایت، از پزشکان رشته های مختلف به سازمان نظام پزشکی ارسال شده بود که از این میان 115 مورد (6.1 درصد) مربوط به چشم پزشکان بوده است. از این تعداد فقط 91 پرونده در دسترس بود. در بررسی به عمل آمده، 10.1 درصد شکایات مربوط به مراکز درمانی دولتی دانشگاهی، 58.3 درصد مربوط به مراکز درمانی دولتی غیردانشگاهی و 30.7 درصد مربوط به مراکز درمانی خصوصی بوده و میزان قصور در این مراکز به ترتیب 20، 28.3 و 35.8 درصد بود. در میان انواع مداخلات درمانی که منجر به شکایت گردیده بودند، عمل جراحی آب مروارید با 46.1 درصد بیش ترین تعداد را به خود اختصاص می داد و پس از آن جراحی لیزیک (16.4 درصد) و درمان آسیب های چشمی (10.1 درصد) در جایگاه های دوم و سوم قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    آگاهی کامل بیمار از خطرات عمل و برقراری ارتباط خوب با بیمار و همراهان وی و هم چنین انجام معاینات دقیق شامل ارزیابی، بررسی وضعیت مجاری اشکی، آدنکسها، فشار چشم، شبکیه و از همه مهم تر تعدیل انتظارات بیمار نسبت به حدود موفقیت درمان های انجام شده و عدم تضمین معالجه قطعی و بهبود بیمار بعد از جراحی به ویژه در اعمال جراحی لیزیک، در کاهش قصور و شکایت از چشم پزشکان نقش مهمی را ایفا می نماید.
  • محمدنعیم امینی فرد، شبنم پهلوان زاده، حمیدرضا برخورداری یزدی* صفحه 380
    هدف
    ارزیابی اثر قطره فنی تویین 1 درصد در بهبود سوختگی قلیایی قرنیه در مدل خرگوش.
    روش پژوهش: در این مطالعه تعداد 20 عدد خرگوش آلبینو که در یک چشم آن ها نقص اپی تلیالی ایجاد شده بود، به طور تصادفی در دو گروه تقسیم شده و مورد درمان با محلول فنی تویین 1 درصد و نرمال سالین قرار گرفتند. ثبت اطلاعات در هر چشم با معاینه روزانه نقص اپی تلیال و اندازه گیری بزرگ ترین طول نقص ایجاد شده توسط دستگاه اسلیت لامپ انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و تحلیل واریانس با مشاهدات تکراری مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    اختلاف میزان بهبودی نقص اپی تلیال قرنیه بین روز اول و روزهای پی گیری تا روز14 در هر گروه معنی دار بود. (P<0.05) فنی تویین موضعی 1 درصد به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل، میزان بهبود نقص اپی تلیال را سرعت بخشید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    فنی تویین موضعی 1 درصد می تواند به عنوان درمان کمکی در بهبود نقص اپی تلیال ناشی از سوختگی قلیایی موثر باشد. با توجه به ساختار بدون رگ قرنیه، فنی تویین توسط قطره های درمانی به محل نقص اپی تلیال دسترسی می یابد و از طریق ازدیاد تکثیر فیبروبلاست ها و تولید بیش از حد کلاژن باعث پیشبرد و تسریع روند ترمیم زخم می شود.
  • مقاله مروری
  • علیرضا برادران رفیعی*، طلیعه منتهایی، مهدی اصلانی صفحه 387
    سلول های بنیادینی که در لیمبوس یافت می شوند منبع نهایی برای تجدید سلول های اپی تلیوم قرنیه در موارد طبیعی و آسیب دیده می باشند. وقتی سلول های بنیادین لیمبوس دچار کمبود یا اختلال عملکرد باشند، نقص سلول های بنیادی (LSCD) رخ می دهد. درمان جراحی آن بسته به طرف درگیر و شدت درگیری لیمبوس قرنیه می باشد. درمان های رایج پیوند سلول های بنیادین اتوگرافت ملتحمه لیمبوس (CLAU)، الوگرافت ملتحمه لیمبوس (CLET) و پیوند سلول های اپی تلیومی مخاط دهانی کشت شده (COMET) بر روی حاملی نظیر غشا جنینی از جایگزین های رایج جراحی می باشند. این شیوه های جدید جراحی در پایدار نمودن سطح قرنیه موثر هستند. مزیت نظریه گسترش در شرایط آزمایشگاهی (Exvivo) بر روش های مرسوم این است که تنها نمونه کوچکی از لیمبوس یا مخاط مورد نیاز است. آن ها را می توان در موارد با نقص کامل سلول های بنیادین یک طرفه و دوطرفه به کار برد. در موارد یک طرفه، منبع CLET چشم مقابل سالم و در موارد دوطرفه می توان از چشم های منسوبین زنده یا جسد استفاده نمود. نمونه دهانی، سلول بنیادی لیمبوس ندارد ولی به نظر می رسد منبع معادلی از سلول های بنیادین لیمبوس باشد که قادر به تولید اپی تلیوم شبیه قرنیه در شرایط کشت مناسب است. فایده اصلی COMET این است که بیماران با LSCD دو طرفه را می توان با پیوند حاصل از سلول های مخاط دهانی اتولوگ خودشان پیوند نمود. تاکنون گزارشی از نتایج طولانی مدت COMET ارایه نشده است.
  • گزارش مورد بیماری
  • عباس باقری*، شهرام صالحی راد، حسین حسن پور صفحه 405
    هدف
    معرفی یک بیمار با لنف ادم پلک دو طرفه که در اثر ضربه دچار اختلال عملکردی در زندگی روزمره شده بود.
    معرفی بیمار: آقای 18 ساله ای با لنف ادم شدید پلک دو طرفه مراجعه نمود. وی سابقه ضربه به سر و صورت، سه ماه پیش از مراجعه را ذکر می کرد که مورد عمل جراحی مغز و اعصاب قرار گرفته بود. بینایی چشم چپ وی به علت آسیب شدید کره چشم از بین رفته بود. لنف ادم بیمار به اسکار جراحی وسیع نسبت داده شد. جهت درمان به بیمار درناژ دستی لنفاتیک (MLD) توصیه شد و بهبود قابل ملاحظه ای در وضعیت بالینی وی حاصل شد.
    نتیجه گیری
    لنف ادم در اثر ضربه مورد ناشایعی است که می تواند موجب ناتوانی شدید بیمار شود. درناژ دستی لنفاتیک از ارزش بالایی در درمان این عارضه برخوردار است.
  • توکا بنایی*، سیده مریم حسینی، مجتبی ابریشمی صفحه 408
    هدف
    گزارش یک مورد بیمار مبتلا به لنفوم داخل چشمی با سابقه لنفوم مغزی درمان شده معرفی بیمار: خانمی 45 ساله با شکایت کاهش تدریجی دید هر دو چشم از شش ماه قبل مراجعه نمود. وی سابقه جراحی لنفوم مغزی و به دنبال آن شیمی درمانی و پرتودرمانی را شش سال قبل ذکر می کرد. بیمار با تشخیص یووییت مزمن متوسط هر دو چشم و با علت احتمالی لنفوم داخل چشمی مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی سیستمیک و آزمایشگاهی و MRI انجام شده از مغز و حفره چشم طبیعی بود. جراحی ویترکتومی تشخیصی به همراه تزریق 400 میکروگرم متوترکسیت داخل زجاجیه روی هر دو چشم انجام شد. در بررسی آسیب شناسی زجاجیه در هر دو چشم، لنفوم داخل چشمی گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    در موارد یووییت منتشر و ویتریت مزمن مقاوم به درمان های معمول به ویژه در شروع پس از 50 سال، تشخیص لنفوم داخل چشمی باید مدنظر قرار گیرد.
  • زهرا ربانی خواه*، مسعود سهیلیان، مژگان رضایی کنوی صفحه 414
    هدف
    گزارش یک مورد سندرم واسکولیت ایدیوپاتیک شبکیه، آنوریسم و نورورتینیت (IRVAN) به همراه علایم آنژیوگرافی و توموگرافی لایه های شبکیه (OCT) بیمار.
    معرفی بیمار: دختر 15 ساله ای با سابقه کاهش حدت بینایی از 2 ماه قبل و دید اصلاح شده 70/20 در هر دو چشم به درمانگاه شبکیه مراجعه نمود. در اتاق های قدامی و خلفی التهاب قابل مشاهده بود. در معاینه فوندوسکپی هر دو چشم، ماکولوپاتی اگزوداتیو شدید، تورم عصب بینایی، اتساع آنوریسمال عروق بزرگ شبکیه در اطراف عصب بینایی به شکل گره بسته (tied knot-like) و واسکولیت عروق شبکیه دو طرفه مشاهده شد. در بررسی های سیستمیک و آزمایشگاهی به عمل آمده نکته مثبتی وجود نداشت. یافته های OCT بیان کننده ادم شدید شبکیه، فضاهای کیستیک در NFL و برآمدگی های سطح شبکیه در حاشیه قطب خلفی بود.
    نتیجه گیری
    در این گزارش یافته های OCT یک مورد بیمار با تظاهرات چشمی سندرم IRVAN مورد بحث قرار گرفته است که تاکنون گزارشات کمی در این مورد ارایه شده است. این یافته ها نشان می دهند که در این سندرم ممکن است کاهش هدایت اکسونال و حفرات شزی مانند در NFL وجود داشته باشد.
  • مقالات ترجمه شده
  • ادیب طوسی صفحه 420
    انسداد وریدی شبکیه از علل عمده کاهش بینایی محسوب می گردد. در این مقاله مرور کلی بر تظاهرات بالینی، بیماری زایی، سیر طبیعی و درمان انسداد ورید مرکزی و شاخه ای شبکیه به عمل می آید. کارآزمایی های بالینی تصادفی و چندمرکزی اخیر، نحوه برخورد با این عارضه را تغییر داده اند که می تواند معطوف به علت زمینه ای یا عوارض حاصله باشد. موارد قابل انتخاب مشتمل بر مداخله جراحی، تزریق داخل زجاجیه دارو، فوتوکوآگولاسیون با لیزر و استفاده از داروهای پیوسته رهش می باشند.
  • محسن افروزی فر صفحه 432
    گلوکوم اغلب موارد سالمندان را درگیر می کند ولی زنان در سنین بارداری نیز ممکن است با این بیماری دست و پنجه نرم کنند. در دوران بارداری فشار داخل چشم و هم چنین میدان بینایی ممکن است دچار تغییراتی شوند. هنگام تجویز دارو به این بیماران باید عوارض سیستمیک برای مادر و جنین در نظر گرفته شوند. تمام داروهای ضدگلوکوم در بارداری در گروه C قرار دارند مگر بریمونیدین که در گروه B قرار دارد. در این دوران باید کم ترین میزان لازم از این داروها را به کار برد و با روش هایی مانند فشردن سوراخ مجرای اشکی، بستن پلک و پاک کردن قطره های اضافی از اطراف چشم، جذب سیستمیک را به حداقل رساند. در مورد جراحی منعی برای بی حسی های موضعی وجود ندارد اما مصرف میتومایسین در زمان بارداری توصیه نمی گردد. استفاده از لیزر از جمله ایریدوتومی محیطی و لیزر ترابکولوپلاستی بدون هیچ عارضه ای در جنین و یا افزایش خطرات جانبی در مادران باردار کاربرد دارد.
  • محمد ساری محمدلی صفحه 437
    سودواکسفولیشن سبب مشکلات و مسایلی می شود که نیازمند آماده سازی مناسب قبل از عمل، مراقبت های جراحی و پی گیری بعد از عمل می باشد. مسایل مربوط به گلوکوم باید تا حد امکان قبل از عمل بر طرف شوند. ارزیابی قبل از عمل جراحی از عوامل خطر مرتبط با سودواکسفولیشن باید فعالانه انجام گردد. روش های پیش رفته فیکوامولسیفیکاسیون و وسایل کمکی از جمله استفاده از OVD، وسایل گشادکننده مردمک و وسایل حمایتی کپسول، حاشیه امن این مورد به طور بالقوه پیچیده را افزایش داده است. پی گیری مناسب بعد از عمل برای کنترل IOP، انقباض کپسول قدامی و جابه جایی لنز داخل چشمی مورد نیاز است. با استفاده از رویکرد جامع به منظور ارزیابی قبل و پس از عمل و درمان های مطرح شده در این مقاله، نتایج رضایت بخش فشار داخل چشم و بینایی برای بیماران مبتلا به سودواکسفولیشن حاصل می گردد.
|
  • Feizi S.*, Yazdani S., Malekifar P., Javadi Ma, Hasanpoor H Page 333
    Purpose
    To evaluate corneal hysteresis and corneal resistance factor in penetrating keratoplasty grafts in a group of keratoconic eyes using the ocular response analyzer (ORA) and to evaluate the relationship between donor size, donor-recipient disparity and central graft thickness (CGT), and ORA parameters.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 34 eyes of 34 keratoconus patients who had undergone PKP. Corneal hysteresis (CH), corneal resistance factor (CRF), and cornea-compensated intraocular pressure were measured at least 6 months after complete suture removal. Two groups of donor-recipient disparity (0.25 vs. 0.50 mm) were compared using the independent t test. Multivariate regression analysis was used to investigate the correlation of donor trephine size and CGT with ORA parameters. Factors influencing intraocular pressure measured with the Goldmann applanation tonometer (IOP GAT) after PKP were determined using multiple regression analysis.
    Results
    Mean patient age and follow-up period were 29.6 ± 6.2 years and 82.4 ± 59.6 months, respectively. Mean CGT, CH, and CRF were 567.5 ± 38.8 μm, 10.2 ± 2.1 mm Hg, and 10.1 ± 2.2 mm Hg, respectively. CH and CRF had a significant positive correlation with donor trephine size and CGT. Significantly greater values of CH and CRF were observed in the 0.5-mm disparity group compared with the 0.25-mm disparity group. Among the studied parameters, only CH, CRF, and cornea-compensated intraocular pressure had a significant positive correlation with IOP GAT.
    Conclusion
    Graft biomechanics seem to be closer to normal values with larger grafts and greater donor-recipient disparity. These metrics had a significant correlation with IOP GAT after PKP.
    Keywords: Keratoconus, Penetrating Keratoplasty, Graft Biomechanics
  • Mirzaie M.*, Mirzaie S Page 339
    Purpose
    To compare the corneal thickness progression (CTP) and progression index (PI) in keratoconus (KCN), keratoconus suspected (KS) and normal corneas, using Scheimpflug photography (Pentacam).
    Methods
    Three-hundred eyes were evaluated using rotating Scheimpflug photography (Pentacam). On the basis of anterior sagital curvature, maximum posterior elevation (MPE) and thinnest point of pachimetry (TP) the eyes were divided into three equal groups. The normal group had normal anterior topography, pachimetry 500µ or more and MPE less than 20µ, KS group had a suspected topography and KCN group had definit topographic findings. The eyes were evaluated by "pachimetric map", "Corneal thickness spatial profile" and "percentage of corneal thickness" and mean of "progression Index" calculated for each eye and data analysis was performed with SPSS software.
    Results
    Mean MPE was 13.203.95 µ in the normal group, 19.806.75 µ in the KS group and 40.9316.21 in the KCN group. Mean TP was 541.5327.92 µ in the normal group, 504.1531 µ in the KS group and 461.0946.84 µ in the KCN group. Mean PI was 0.910.15 in the normal group, 1.110.20 in the KS group and 2.000.73 in the KCN group. This study demonstrated that, all of three parameters (MPE, TP and PI) had statistically significant difference between three groups (P<0.001). A statistically significant but week correlation was found between PI and the severity of keratoconus.
    Conclusion
    In addition to topography, central corneal thickness, posterior and anterior elevation, PI and CTP can be used to distinglish normal corneas from KS and KCN ones.
    Keywords: Corneal Thickness, Pachymetric Progression Index, Keratoconus
  • Yaqubi G.*, Shokoohi Rad S., Hooshyar H., Bayat S., Mohammadzadeh A Page 345
    Purpose
    To evaluate the prevalence and risk factors of dry eye in the patients referred to an eye clinic in Birjand, Iran.
    Methods
    This cross sectional descriptive-analytical study consisted of 600 patients who were referred to the eye clinic of Birjand, Iran between September 2010 and September 2011. They were given a simple questionnaire about the risk factors of dry eye including the demographic information, cigarette smoking, and menopause, climate conditions, underlying disease, eye diseases, drug history and previous eye surgery. The Schirmer 1 test was done for all of participants and statistical analyses were performed using software SPSS 16.
    Results
    The total prevalence of DES was 59% and its prevalence increased with age from 31.6% in patients <20 years to 81.8% among patients > 80 years. After adjusting for age, other risk factors were the history of cigarette smoking (OR=1.89, P=0.021), menopause (OR=3.26, P<0.001), season (P<0.001), systemic hypertension (OR=2.09, P=0/012), diabetes (OR=1.89, P=0.006), glibenclamide usage (OR=2.28, P=0.008), the presence of cataract (OR=2.08, P=0.001) and cataract surgery (OR=2.16, P=0.005). There was no statistically significant association between DES and patients gender.
    Conclusion
    Dry eye is very common in Birjand with aride climate condition. It’s prevalence increases with aging, cigarette smoking, menopause, history of hypertension, diabetes, glibenclamide taking, the presence of cataract and cataract surgery.
    Keywords: Dry Eye Syndromes, Prevalence, Risk Factors
  • Sehat M., Katibeh M.*, Moein Hr, Eskandari A., Talebian P., Ziaei H., Sadoughi Mm, Javadi Ma Page 351
    Purpose
    To investigate the proportion and time trend of second-eye senile cataract surgery (SECS) in a high-turnover academic center in Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study, Samples were selected among all records of senile cataract surgery based on the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision (ICD-10) during four consecutive years (2006-2009). Utilizing hospital's computer-based records, 15% of records were included by systematic random selection. Patient’s demographics as well as surgical data were assessed. The proportion of annual SECS was considered as the main outcome measurement and the time trend was calculated through linear regression model.
    Results
    Of total senile cataract surgeries (N=10517) performed over a 4-year period (between 2006 and 2009), 1585 (15%) were retrieved randomly. Among these, 1139 records [71.8%: 95% confidence interval (CI): 69.5-74.1] were related to the first eye operation and 446 (28.2%; 95% CI: 25.9-30.35) were related to the second eye. The proportion of SECS was increased from 24.6 % in 2006 to 33.4% in 2009 (p=0.01), with a linear increase in the trend of SECS (b=0.031, P=0.003). Overall, median (inter quartiles range) of time interval between two cataract surgeries was 9 (4-24) months which remained unchanged during the study period. SECS rate and time interval were independent of age, sex, and the type of insurance during the study period. SECS was 10.4% higher (P=0.01) and time interval was 13 months lower (P=0.007) in patients who underwent Phacoemulcification in the first eye as compared to those who had extra capsular cataract extraction in their first eyes, (29.9% vs 19.5%, P= 0.01).
    Conclusion
    Recently, there has been an increase in the number of senile cataract surgery and SECS which contributed one-third of total cataract surgeries.
    Keywords: Cataract Extraction, Utilization, Trends
  • Norouzi H., Mohammad Rabei H.*, Malekmohammadi R., Salehirad S Page 357
    Purpose
    To investigate tear function in Acne Vulgaris patients who were treated with Isotretinoin (Accutane).
    Methods
    In this prospective clinical study, patients who were scheduled for isotretinoin (Accutane) therapy for two months underwent complete eye examination.The best corrected visual acuity measurement, careful slit lamp examination of anterior segment, evaluation of break-up-time and Schirmer test were performed. All examinations were repeated two months after treatment complation.
    Results
    Thirty-nine patients entered the study. There were 5 patients complaining of eye strain, which rose to 19 patients after isotretinoin therapy (P<0.001). The tear break up time was 131 seconds which decreased to 91 (P<0.001) after therapy and the Schirmer test was 222mm which was reduced to 185 mm (P<0.001).There were 4 patients with blepharitis before the treatment which rose to 19 patients after the end of isotretinoin treatment (P<0.001).
    Conclusion
    The most frequently observed side-effects were decreased tear break up time and alterations of the lid margin. Isotretinoin causes dry eye by reducing the tear.
    Keywords: Isotretinoin, Dry Eye Syndrome, Blepharitis, Adverse Effects
  • Aletaha M.*, Saloor H., Bagheri A., Rafati N., Amoohashemi N Page 363
    Purpose
    To assess the effect and long-term results of oral propranolol in pediatric capillary hemangiomas.
    Methods
    Four children aged 3 months to 5 years with periocular and orbitalhemangioma of infancy (HOI) were treated with propranolol, 2 milligram per kilogram per day divided in 2 doses. Propranolol was continued in all cases until the end of the first year of life and tapered over 2-3 weeks.
    Results
    Significant improvement was noted in all patients in the first 2 months of treatment and continued slowly during the follow-up. No serious complications were observed during the follow-up period.
    Conclusion
    Oral propranolol can be used as the first line treatment in children with capillary hemangioma.
    Keywords: Pediatric Hemangioma, Oral Propranolol, Case Series, Treatment
  • Owji N.*, Arab Koohsar T Page 369
    Purpose
    To present the success of novel method for management of conjunctival orbital inclusion cysts following enucleation after using trichloroacetic acid injection technique.
    Methods
    A 20% TCA solution was injected to treat 6 cases of orbital conjuctival cyst in anophthalmic socket.
    Results
    All the patients were treated successfully. The follow-up interval was 1-7 years. No recurrence or other complications developed.
    Conclusion
    Intralesional TCA injection is successful in resolving the problematic cyst without surgical intervention in an anophthalmic orbit. It is a safe procedure and recommended for treatment of orbital conjuctival cyst.
    Keywords: Trichloroacetic Acid, Conjunctival Orbital Cyst, Anophthalmic Orbit
  • Mansoori Mr*, Tabatabaie A., Samimi M Page 374
    Purpose
    To evaluate malpractice complaints against ophthalmologist referred to the IRI.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on medical council during years 2003 to 2008. SPSS software was used for analysis.
    Results
    During this period from 1869 cases of malpractice 115 (%6.1) have been related to the field of ophthalmology but in order to some problems we can’t analysis 24 files. Out of 91 cases, 10.1% of them have been related to university centers, 58.3% related to non- university centers and 30.7% related to private centers, however malpractice rate in these centers have been 20%, 28.3% and 35.8%. The highest rate of filed complains was related to the cataract surgery (46.1%) follow by refractive error (16.4%) and eye trauma (10.1%).
    Conclusion
    Ensure that patients fully understand the specific risks associated with the procedure, good communication and behavior with patients and their companions and performing adequate physical examination have significant effect on the decreasing of malpractice complaints against ophthalmologist.
    Keywords: Ophthalmology, Medical Malpractice, Medical Council
  • Aminifard Mn, Pahlavanzadeh S., Barkhordari Yazdi H.* Page 380
    Purpose
    To evaluate the effect of topical phenytoin 1 % on corneal epithelial defects healing in a rabbit model.
    Methods
    One eye of 20 albino rabbits in the animal house of Al-Zahra Ophthalmology Hospital was studied. A single corneal epithelial defect was created. The rabbits were randomly assigned into two groups (Ten animals in each group). After creating a chemical burn in rabbits, one group was treated by soluble phenytoin 1% eye drops and the other group with normal saline eye drops. Daily examination was performed to determine the maximum diameter of corneal epithelial defects during 14 days. Data was analyzed using statistical tests including independent T Test and ANOVA on repeated observations.
    Results
    The difference between the first and the last day of follow up in each group was significant (P<0.05). Topical phenytoin 1%, as compared with the control group, significantly improved epithelial defect healing (PConclusion
    Topical phenytoin 1% as a supplement treatment can help in the improvement of epithelial defect caused by alkaline burns.
    Keywords: Phenytoin, Burn, Corneal, Chemical
  • Baradaran, Rafii A.*, Montahai T., Eslani M Page 387
    Stem cells located at the limbus, are the ultimate source for regeneration of the corneal epithelium in the normal and traumatized states. When limbal stem cells are dysfunctional or deficient, limbal stem cell deficiency (LSCD) develops. Its surgical management depends on laterality and severity of corneal-limbal involvement. Conventional methods of stem cell transplantation are conjunctival-limbal autograft (CLAU); conjunctival-limbal allograft (CLAL) and kerato-limbal allograft (KLAL) surgeries. Cultivated limbal epithelial transplantation (CLET) and cultivated oral mucosal epithelial transplantation (COMET) on a carrier such as amniotic membrane are current surgical alternatives. These new surgical procedures are effective in stabilizing the ocular surface.The theoretical advantage of ex vivo expansions over conventional methods is that only a small limbal or mucosal biopsy is needed, thus minimizing the risk to the donor eye; and has a lower risk of rejection. They can be used in cases with unilateral or bilateral total stem cell deficiency. In the unilateral cases, the source for CLET is healthy fellow eye and in bilateral cases, the source can be living-related or cadaveric eyes.The oral explants do not have limbal stem cells, but they seem to be a source of limbal stem cell equivalents that are able to generate cornea-like epithelium under the proper culture conditions. The main advantage of COMET is that patients with bilateral LSCD, can be treated with grafts derived from their own autologous oral mucosal cells. The long-term outcomes of COMET have to be elucidated.
    Keywords: Transplantation, Epithelial Cells, Limbus Cornea
  • Bagheri A.*, Salehi S., Hasanpoor H Page 405
    Purpose
    To present a case of traumatic bilateral eyelid lymphedema.Case Report: An 18-year old male presented with severe bilateral eye lid lymphedema with a history of severe craniofacial trauma three month ago and neurosurgical procedure. He had lost vision in his left eye because of sever globe injury. His lymphedema was attributed to wide surgical incision scar. The patient underwent manual lymphatic drainage (MLD) and his condition was improved significantly.
    Conclusion
    Traumatic eyelid lymphedema is a rare condition with significant morbidity and manual lymphatic drainage is of great value in its management.
    Keywords: Eyelid, Lymphedema, Manual Lymphatic Drainage
  • Banaee T.*, Hosseini M., Abrishami M Page 408
    Purpose
    To report a case of Idiopathic Retinal Vasculitis, Aneurysm, and Retinitis [IRVAN] with angiographic and optical coherence tomography (OCT) findings.Case Report: A 15-year-old girl with a 2 -month history of decreased visual acuity in both eyes and best corrected visual acuity of 20/70 in both eyes was referred to the retina clinic. Mild inflammation was present in anterior chamber and vitreous cavity. There was severe exudative maculopathy, optic disc swelling, multiple tied knot-like aneurysmal dilations of retinal arterioles, and retinal vasculitis bilaterally. Systemic and laboratory work-up were negative. OCT illustrated severe retinal edema, cystic spaces in nerve fiber layer (NFL), and excrescences on the retinal surface around posterior pole.
    Conclusion
    In this report, we present OCT findings in a case of IRVAN syndrome about which few reports are available. The findings show that reduced axonal conduction and schisis-like cavities in NFL may be present.
    Keywords: IRVAN Syndrome, Retinal Vasculitis, Neovascularization
  • Rabanikhah Z.*, Soheilian M., Rezaie Kanavi M Page 414
    Purpose
    To report a patient with an intraocular lymphoma with history of treated brain lymphoma.Case Report: A 45-year-old female was referred with moderate chronic intermediate uveitis of both eyes that was unresponsive to medications. She had history of treated brain lymphoma with chemotherapy and radiotherapy 6 years before presentation. Systemic workup, laboratory evaluation, brain and orbital MRI was normal. 25-G pars plana vitrectomy with 400 intravitreal injection of methotrexate was done in both eyes. Intraocular lymphoma was reported by cytopathologic evaluation of vitreous fluid.
    Conclusion
    Intraocular lymphoma should be kept in mind in a patient with persistant chronic and diffuse uveitis and vitritis specially when beginning over fifties, in order to select appropriate diagnostic and therapeutic measures.
    Keywords: Intraocular Lymphoma, Masquerade Syndrome, Uveitis, Vitritis